Triangulatie opdracht
Met de triangulatiemethode kunnen studenten een onderwerp van gemeenschappelijke interesse vinden.
Goal
Deze activiteit kan gebruikt worden als startpunt van een onderzoeksproject, waarbij het team bestaat en studenten met verschillende disciplinaire achtergronden. Door de opdracht leren ze hoe ze gezamenlijk tot een onderwerp en sub-onderwerpen kunnen komen.
Door deze opdracht leren studenten:
- Triangulatie gebruiken om een gedeeld interessegebied te bepalen
Materials
Instructions
Voorbereiding docent
Print van tevoren de triangulatie-formulieren uit voor de studententeams, die bestaan uit ongeveer drie tot vier studenten. Vul ook zelf een formulier in - deze kan gebruikt worden als voorbeeld tijdens de uitleg.
Voorbereiding student
Vraag studenten om alvast na te denken over het onderwerp waar ze onderzoek naar zouden willen doen. Vertel ze van tevoren dat ze het onderwerp moeten pitchen voor de groep; dit motiveert ze vaak om er op tijd mee bezig te gaan.
Opdracht
1. Leg de doelen van deze activiteit uit door een voorbeeld van een triangulatie-formulier te laten zien. Laat studenten vervolgens individueel een lijst onderwerpen opschrijven waar zij onderzoek naar zouden willen doen.
2. Laat ze nu hun ideeën uitwisselen en elke student verschillende sub-vragen opschrijven bij de onderwerpen die door de anderen bedacht zijn. Deze sub-vragen moeten vanuit zijn of haar eigen discipline beantwoord kunnen worden.
3. Vraag studenten nu deze sub-vragen in het team te bespreken. Vervolgens kunnen ze het triangulatie-formulier invullen, waarbij elke cirkel een onderwerp binnen een discipline vertegenwoordigt. Waar de cirkels overlappen moeten studenten en sub-onderwerpen invullen die door beide (of zelfs 3) disciplines bestudeerd kan worden. Ze kunnen vervolgens kiezen voor het onderwerp dat het meeste sub-vragen heeft en de meeste overlappingen tussen de disciplines.
Om deze discussie soepel te laten verlopen kun je één student per team voorzitter maken die het gesprek moet leiden.
4. Tenslotte moeten de studenten een gezamenlijke onderzoeksvraag formuleren met een set sub-vragen, waarbij hun verschillende disciplines aan bod komen.
Background
Meer informatie, uitgewerkte voorbeelden en variaties op deze en andere opdrachten zijn te vinden in het boek Interdisciplinary learning activities.
H. Edelbroek, M. Mijnders, G. Post, Amsterdam University press 2018
Dit boek is opgesteld aan de hand van de materialen en best practices van het Instituut voor Interdisciplinaire Studies (IIS) van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Neem voor meer informatie contact op met onderwijslab-iis@uva.nl.
Comments (0)